Menghubungkan Anda Kepada Perkara Yang Paling Penting. Memperkasakan Masyarakat.

Ini adalah tujuan Telenor. Membina 165 tahun pengalaman dalam komunikasi dan sejarah kejayaan serta kesilapan, kami telah mengembangkan amalan dan budaya kami untuk menjalankan perniagaan yang lebih mantap dan bertanggungjawab. Berusaha untuk menaikkan piawaian di mana sahaja kita beroperasi bukanlah sesuatu yang yang kita lakukan untuk menjadi baik atau memuaskan pihak berkepentingan – kita melakukannya kerana kita percaya ia betul, dan kerana kita tahu ia adalah perniagaan yang baik.

Sentiasa Teroka, Cipta Bersama, Patuhi Janji, dan Bersikap Hormat-Menghormati

Tingkahlaku kita merumuskan apa itu budaya Telenor dan apa yang kita mahu. Kedua-dua adalah beraspirasi dan deskriptif, kerana perniagaan harian kita adalah satu perbuatan penimbangan. Kita perlu meneroka, berinovasi dan mencari penyelesaian baru, tetapi kita juga perlu menyampaikan dengan ketepatan, kecekapan dan kebolehpercayaan. Pencapaian kedua-dua aspek ini adalah cabaran utama – dan kunci kejayaan berterusan – untuk Telenor hari ini.

Kod Tatalaku kita – satu dasar dan asas.

Kod ini juga mengenai bagaimana kita melakukan perkara di Telenor. Tetapi di mana tingkah laku kita menggariskan sikap yang kita tekun, Kod ini adalah preskriptif – ia adalah apa yang kita harapkan dan perlukan dari setiap kita, tanpa mengira kedudukan, peranan atau lokasi kita. Kod kita membimbing kita melalui dilema seharian. Ini adalah asas bagaimana kita bertindak sebagai penjaga integriti Telenor.

Empat Kod Prinsip direka untuk menetapkan jangkaan yang jelas mengenai kelakuan perniagaan kami dan membantu kami menghadapi cabaran yang mungkin kita hadapi semasa bekerja. Kod ini menyediakan peraturan dan panduan yang jelas, dengan rujukan lebih lanjut mengenai bidang dasar yang berkaitan. Tetapi ia tidak dapat meliputi semua peristiwa yang mungkin berlaku; ia adalah alat untuk membantu kita membuat keputusan yang tepat.

Harapan saya kepada anda adalah mudah: kerap kembali kepada panduan ini dan luangkan masa untuk meneliti dilema-dilema yang mungkin anda hadapi. Kita semua dikehendaki memperbaharui komitmen kita kepada Kod ini setiap tahun, dan dengan renungan yang berterusan, kita semua akan berjaya sebagai penjaga sejati kepentingan syarikat kita.

Sigve Brekke

20 Ogos 2020